Strona główna OfertaZESTAWY ŚWIĄTECZNE 2023 PYŁEK PSZCZELI KWIATOWY 180g słoik twist
Znakowanie:
Pyłek ma zróżnicowany skład chemiczny. W zależności od tego, czy zbierany jest wiosną, czy latem, może zawierać mniej lub więcej aminokwasów. Na różnice wpływa także rodzaj rośliny, z której został zebrany. Pyłek pochodzący z tych samych gatunków roślin, ale znajdujących się w różnych strefach klimatycznych, także będzie się od siebie różnił składem.
To wyjątkowy produkt. W pyłku pszczelim znajduje się około 250 różnych substancji. W jego składzie około 33,7% stanowią cukry redukujące: fruktoza, glukoza, turanoza, maltoza oraz nieredukujące: skrobia, celuloza, pollenina, dekstryna. Około 23% składu pyłku stanowią białka, a aminokwasy występują w około 17%. W pyłku pszczelim znajdziemy także:
Pyłek pszczeli, ze względu na swój bogaty skład, jest cennym składnikiem codziennej diety. Zawiera białka i aminokwasy egzogenne, jak lizyna, leucyna czy izoleucyna. Organizm sam ich nie syntetyzuje, dlatego konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Aminokwasy egzogenne są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na prawidłową pracę mózgu, przemianę lipidową, wspomagają budowę kości i chrząstek.
Pyłek dostarcza błonnika w postaci celulozy, który jest nierozpuszczalny w wodzie. Celuloza jest odpowiedzialna m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pyłek pszczeli jest także źródłem węglowodanów, w tym glukozy, która jest źródłem energii, także dla mózgu.
W pyłku pszczelim znajdziemy kwasy tłuszczowe: jedno– i wielonienasycone kwasy omega3 i omega6, fitosterole oraz fosfolipidy. Stanowią one bardzo ważny składnik codziennej diety. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego rozwoju oraz wzrostu dzieci i młodzieży. Fosfolipidy z kolei zapobiegają odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie, chroniąc ją przed stłuszczeniem i zapobiegając miażdżycy.
Zawarte w pyłku związki fenolowe to antyoksydanty, które przeciwdziałają procesom utleniania w organizmie. Mogą łagodzić i zapobiegać wielu schorzeniom, w tym chorobie wieńcowej i miażdżycy.
Nieoceniona jest także bogata zawartość witamin w pyłku. Zawiera aż 9 witamin z grupy B. Dzięki temu reguluje pracę całego organizmu: układu nerwowego, krążenia, pokarmowego. Wzmacnia odporność, dlatego jest nieoceniony w przeciwdziałaniu przeziębieniom. Pyłek pszczeli zawiera w swoim składzie niemal wszystkie witaminy: rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, co czyni go wyjątkowym produktem roślinnym.
Ze względu na swój bogaty skład, pyłek pszczeli może być stosowany w terapii wielu chorób i schorzeń. Wykazuje różnorodne działanie bioterapeutycze, w tym:
Pyłek pszczeli – na co jest dobry? Produkt ten wykazuje właściwości lecznicze w przypadku takich chorób i schorzeń jak:
Na magazynie | Rezerwacja | 3-6 dni | Dostawa |
0 szt. | 0 szt. | 0 szt. | 0 szt. |
Zapytaj o możliwość rabatu: +48 512 245 833 / email
Powyższa oferta ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 par. 1 ustawy Kodeks cywilny.
© 2013-2024 IDEA2 K. TOMANEK